feb
8

A-vitamin

Címkék: tudós | Szerző: cetlee | 6:41 pm
Az egyiptomiaknak is feltűnt hogy az éjszakai látászavart bizonyos táplálékok gyógyítják de az A-vtamint csak 1913-ban tudták azonosítani(Paul Karrer)
Szóval 2 fajtája van:
  • Retinol: állati eredetű
  • Karotinoid:(előanyag) növényi eredetű élelmiszerekben
Fontos szerepe van az ajkak és a tüdő nedvesen tartásában, a testszövetek megfelelő növekedésében, az egészséges bőr megőrzésében. Szerepe van szervezet immunválaszában is elősegítve a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését.
És amiben megtaláljuk:                   
belsőségek (máj,vese,szív...),tej-tejtermékek, tojássárgája, tengeri hal
Provitamiját pedig a következőkben:                              
  • sárgarépa
  • paraj
  • sütőtök
  • kajszi- és sárgabarack
  • sárgadinnye
  • paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra.
Felszívódását kicsi olaj vagy zsiradék segíti,gátolja:cinkszegény étrend,magas koleszterinre felírt gyógyszer(kolesztiramin tartós szedése), savlekötők
    A-vitamin hiányra gyanakodhatsz,ha:
 szürkületi vakság
 fertőzésérzékenység
 lassú növekedés gyermekkorban
 szem szaruhártyájának kiszáradása
 a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai
 a fogzománc lassú kialakulása gyermekkorban
                ezek valamelyikét tapasztalod.

A bejegyzés trackback címe:

https://cetlee.blog.hu/api/trackback/id/tr29331548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása