feb
8

D-vitamin

Címkék: tudós | Szerző: cetlee | 9:31 pm
A d-vitamin hormonszerű természetes anyag( nem ott hasznosul a szervezetben,ahol termelődik). A szervezet növényi és állati eredetű provitaminokból alakítja át-egy részét a bőr alatt elraktározódott d-vitaminból napsugárzás hatására. A kalcium és a foszfor felszívódását segíti,illetve a csontképződést.
Felszívődását segítik a zsírok és olajok,gátolják: magas koleszterin kezelésére felírt kolesztiramin tartós szedése és hashajtóként használt ásványi olajok.
Megtalálható:tőkehalmájolaj, hering, makréla, lazac, máj, tojás, tej és tejtermékek, cheddar sajt.
Túladagolás esetén jelentkezhet:: gyenge étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizelet-kiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság, fejfájás, alkalmanként depresszió.
Hiányban szenvedsz,ha:izomgyengeség, csontlágyulás, angolkór,lassú növekedés(gyermekkor) valamelyikét tapasztalod.

A bejegyzés trackback címe:

https://cetlee.blog.hu/api/trackback/id/tr39331783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása