feb
19

Nos, a tesóm kérésére utána néztem,hogy a koleszterin szintet hogyan lehet természetes úton csökkenteni.Íme az eredmény:
A koleszterin a szervezetben két forrásból származik. Egy része kívülről, a táplálékkal jut be, a koleszterin másik részét a szervezet maga készíti. Tehát a koleszterin szintjét kétféleképpen lehet csökkenteni: egyrészt a táplálék koleszterintartalmának csökkentésével, másrészt a belső szintézis gátlása útján. Mindkét forrásból származó koleszterin csökkenthető gyógyszerrel és gyógyszer nélkül is, általában a két módszer kiegészíti, de nem helyettesíti egymást. Az sem mindegy, hogy melyik koleszterint csökkentjük. A laborvizsgálat során rendszerint meghatározásra kerül az össz-koleszterinszint és a HDL ("jó") koleszterinszint. Ez utóbbit nem csökkenteni, hanem inkább növelni szükséges, míg az LDL ("rossz") koleszterint minél alacsonyabb szintre célszerű csökkenteni.
Étrend
Magas koleszterinszint esetén naponta maximum 300 mg koleszterin bevitele javasolt, miközben átlagos "magyaros" táplálkozás mellett 500-700 mg-t fogyasztunk.
Az ennivaló koleszterinszintjének csökkentésével átlagosan 8%-kal csökkenthető a koleszterin, de van, akinél akár 15-20%-kal is. Koleszterint kizárólag az állati eredetű táplálékok tartalmaznak, koleszterincsökkentő diétában ezek arányát célszerű csökkenteni, állati zsiradékok helyett növényieket alkalmazni (az egyes ételek koleszterintartalmát tápanyagtáblázatokban megtaláljuk).A táplálék növényi rosttartalmának növelése csökkenti a koleszterin felszívódását a bélből.
Különösen a vízben oldódó növényi rostok, mint pl. a zab rostjai kedvezőek ilyen szempontból. Szintén a koleszterin felszívódását csökkentik a növényekben található, koleszterinhez hasonló szerkezetű molekulák, a sztanolok és szterolok (közös néven fitoszterinek). Természetes állapotban a növényekben is kis koncentrációban vannak jelen, de adalékként alkalmazzák őket egyes élelmiszerekben.
Nemcsak az számít, hogy össz-koleszterinszintünket csökkentsük, az érelmeszesedés szempontjából sem közömbös, hogy a HDL és az LDL koleszterin milyen arányban van jelen a szervezetben, és a trigliceridszint is számít. A megfelelő arányok elérésében a telítetlen (kettőskötéseket tartalmazó) zsírsavak vannak segítségünkre. Különösen hasznosak az úgynevezett omega-3 és omega-6 zsírsavak, ahol az elnevezés a kettőskötés pozíciójára utal. Ilyen zsírsavak a növényi olajokban (pl. lenmag, szója, repce, olajos magvak) és a halolajokban fordulnak elő. Heti 2 alkalommal történő halfogyasztás már jelentősen csökkenti az érrendszeri betegségek rizikóját.
A HDL-koleszterin és a trigliceridszint szempontjából az ételek szénhidrát összetétele is számít. A gyorsan felszívódó szénhidrátok a "jó" koleszterin szintjét csökkentik, míg a trigliceridét emelik, míg a teljes kiőrlésű gabonafélék és a durumlisztből készült ételek fogyasztása ezeket kedvezően befolyásolja.
Tehát a következő ételek fogyasztása ajánlott (avagy a koleszterin diéta alapelvei:D)
1)zöldség,főzelék,gyümölcs,gabonafélék korlátlanul fogyaszthatók
2) egyél halat
3) főzéshez sütéshez növényi eredetű margarint ill. olajat használj
4) vörös hús helyett csirke-pulyka(bőr nélkül!)
5) elhízásnál az összkalóriabevitelre is ügyelj
+1) mérsékelt(!!!!) borfogyasztás

Életmód
A rendszeresség ideális esetben naponta, de legalább kétnaponta 30-60 perces, közepes intenzitású mozgást jelent. Fontos, hogy ne fulladjunk ki. Ez a testmozgás mennyiség a HDL koleszterin emelésében is segít. Ha dohányzunk, feltétlenül hagyjuk abba.
Ajánlott testmozgás: futás,gyaloglás,úszás,kerékpározás
"röviden" ennyi!!

infó:
elköltöztem! itt találsz meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://cetlee.blog.hu/api/trackback/id/tr85346414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hannah 2008.02.21. 22:30:27

Nos köszi, a gyógyszerről annyit, hogy amennyi a jó hatása ugyan annyit rombol is mivel szuper máj károsító hatása van (kérdezd meg Liv-.et!)
De ígérem hogy leszokok a dohányzásról ;)

cetlee 2008.02.22. 21:49:31

Na meg az alkoholról...:P
süti beállítások módosítása