feb
7

B-vitamin

Címkék: tudós | Szerző: cetlee | 10:54 pm

A vizsgaidőszak alatt elkezdett ugrálni a szemhéjam(igen,tényleg) először nem törődtem vele aztán már egyre idegesítőbb lett,ígyhát megkérdeztem Lilit (aki doki) hogy mi is ez: idegesség miatt van,B vitamint kell rá szedni (később a szemorvos is pont ezt mondta). Már beszedtem belőle vagy 40 db-t,de jelentem a szemhéjam ugyanúgy ugrál... Innen jött az ötlet mi lenne h kicsit kutatnék-írnék a vitaminokról, egy helyen lenne és talán másnak is segítene, de legalábbis hasznos elfoglaltságnak tűnik...
Szóval akkor a B-vitamin:
Energiát nem adó tápanyag, vízben oldódó vitaminok csoportja: B1-vitamin (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav), B6 (piridoxin), B7 (biotin, H-vitamin), B8 (kolin), B9 (inozitol), B10 (para-amino-benzoesav), B12 (ciano-kobalamin), B15 (pangamsav), B17-vitamin (laetril, amigdalin), Bc-Vitamin (folsav) és BT-vitamin (karnitin). Folyamatos - komplex - pótlásra szorul, mert a szervezet nem képes raktározni belőle. Feladatuk sokrétű, többek között az aminosavak anyagcseréjében vesznek részt.
Egy kicsit a szépségápolásról:
A bőr, a haj és a köröm folyamatos megújulásához a szervezetnek B-vitaminokra is szüksége van, hiszen erős kötőszövetekhez egészséges, sima, sokáig fiatalos bőrhöz segít..

És hogy miben találjuk,íme:

  • A káposzta a B12 kivételével mindegyik B-vitamint kielégítő mennyiségben tartalmazza.
  •  Az élesztő rendkívül gazdag tápanyagokban (fehérjék, ásványi anyagok). Elsősorban a B-vitamin-csoporthoz tartozó B1, B2, és B12 vitaminokat tartalmaz, melyek elengedhetetlenül fontosak az idegrendszer tökéletes működése és a sejtlégzés szabályozása szempontjából. A B- vitamin valóságos energiabomba, csökkenti az allergiára és az ekcémára való hajlamot.
  • A zeller gumója a B12 kivételével minden B-vitamint - egymással harmonizáló mennyiségben - tartalmaz.
  • Az avokádó magas A- és B-vitamin tartalma mellett kálium, kalcium és magnézium is jelentős mértékben található benne.
  • B2-vitamin: hús, tojás, tej.
  • B5-vitamin (panthoténsav): dinnye, élesztő, joghurt
  • B6-vitamin: teljes kiőrlésű lisztből, magokból készülő péksütemények, hüvelyesek
  • B8-vitamin (biotin): málna, narancs
  • B9-vitamin (folsav): dinnye, brokkoli

a dr.infon pedig egy érdekességre akadtam:
A tromsői egyetem kutatói meglepő eredménnyel álltak elő: kiderült, hogy a B-vitamin egyenesen káros lehet a szívre. A tanulmány során négyezer embert vizsgáltak meg, ezeknek fele rendszeresen kapott B-vitamint. Az egészségesek esetében a vitamin jó hatást fejt ki, ám a szívbetegségre hajlamosak esetében fokozza a kór kifejlődését.
Ezenkívül: rengeteg tanulmányt találtam melyben arról regélnek,hogy idős korban akik a szenilitás jeleit mutatják B12-hiányban szenvednek,kúra hatására azonban a tüntek enyhültek...Hajrá:D
Most talán a kapszuákra nem térnék ki,inkább fogyasszuk a fenti ételeket,olcsóbb is egészségesebb is:)

infó:
elköltöztem! itt találsz meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://cetlee.blog.hu/api/trackback/id/tr11330223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása